TITRO bonitetna ocena AAA TITRO bonitetna ocena AAA platinastatitro@titro.si

 

Galerija slik KIT za betonske bazene Termo pokrivala za bazen ZODIAC robot čistilec za bazen

Bazen, toda kakšen?

IZBIRA BAZENA:

Koliko stane bazen?

Najpogostejše vprašanje, ki si ga vsak zastavi pred gradnjo bazena je »koliko stane bazen?« Vendar je na to vprašanje nemogoče odgovoriti kratko in jedrnato, saj je različnih možnosti za gradnjo bazena preveč (glej tudi opis pri cenikih GROBE OCENE CEN RAZLIČNIH NAČINOV GRADENJ BAZENOV).

Kako je bazen zgrajen?

Zelo važno je kako bo bazen zgrajen (betonski, liner, poliestrski). In ali nameravate bazen zgraditi sami (glej SAMOGRADNJA BAZENA) ali pa boste gradnjo prepustili strokovnjakom (gradbenik, bazenar, vodovodar, elektrikar, itd...). Bo to zunanji ali notranji bazen, kje se bo nahajala strojnica bazena in kako velika bo strojnica bazena. Velikost strojnice je odvisna od količine opreme, ki bo  njej (glej celotna stran BAZENSKA TEHNIKA) in pa od tega ali gre za skimmerski, ali prelivni bazen.

Predvsem si je potrebno pred gradnjo bazena postaviti nekaj izhodiščnih vprašanj in spisek želja. Vedeti morate kakšen bazen boste gradili in kaj vse želite in zahtevate od bazena. Bo to plavalni bazen le za vroče poletne mesece, morda tudi s podaljšano sezono kopanja (glej BAZENSKE STREHE) ali pa želite bazen tudi za zimsko rekreacijo itd...

NEKAJ OSNOVNIH PODATKOV, NA KATERE BI MORALI IMETI ODGOVOR PRED GRADNJO BAZENA:

Možna so seveda še drugačna vprašanja, kot so: ali gre za bazen, ki bo tudi v javni bazen ali na pol javni rabi (penzioni, kmečki turizmi, apartmaji, majhni hoteli,....) ali pa za bazen, ki bo izključno v družinski uporabi, itd...

SISTEM ČIŠČENJA BAZENSKE VODE:

Vsak plavalni bazen ima vsaj osnovno čistilno napravo (glej ČISTILNA NAPRAVA), ki zagotavlja bistrost vode. To nalogo opravlja peščeni filter, ki se nahaja v strojnici bazena. Kroženje vode v bazenu poteka tako da se umazano bazensko vodo iz bazena odvzame in se jo prečiščeno zopet vrne v bazen. Vodo se iz bazena lahko odvzame preko SKIMMERJEV, ali pa se voda prelije preko PRELIVNEGA KANALA v »kompenzacijski bazen«.

SKIMMERSKI BAZEN:

To so točkovni elementi v bazenu, nameščeni na rob vodne gladine in z vodne površine posnamejo vso plavajočo nesnago (večinoma zemljeni in cvetni prah, smog, listje, insekti, itd...) Pri manjših bazenih je dovolj en skimer, lahko pa jih je tudi več. Odvisno od oblike in velikosti bazena, hitrosti filtracije, količine vode v bazenu, itd...

Shema delovanja bazena s skimmerji. Št. 9 označuje lokacijo skimmerja.

 skimmerski bazen shema

vgrajen skimmer pred polaganjem folije v Liner bazenu

Primer: vgrajen skimmer pred polaganjem folije v Liner bazenu

skimmerji na poliestrskem bazenu

Primer: skimmerji na poliestrskem bazenu, vidi se nivo vode preko odprtin skimmerjev (med skimmerji je pod nivojem vode viden protitok)

BAZEN S PRELIVNIM KANALOM:

Med bazene s prelivom uvrščamo vse bazene, ki niso skimmerski. Prelivnih kanalov je lahko več vrst. Bazen ima lahko prelivni kanal preko celotnega obsega, ali pa le na eni stranici. Prelivni kanal je lahko viden in pokrit z rešetko, ali pa skrit. Pri bazenih s prelivom »v panoramo« pa je prelivni kanal skrit nižje, tako da se ga ne vidi.

Vsi bazeni s prelivom (prelivni bazeni) imajo ob strojnici še poseben »kompenzacijski bazen«, ki ujame vso vodo, ki se prelije preko robu plavalnega bazena.

Bazeni s prelivnim kanalom in kompenzacijskim bazenom so običajno dražji od skimmerskih bazenov za cca 30-50 %.

Shema delovanja prelivnega bazena:

Shema delovanja prelivnega bazena

pogled v panoramo - shema

Prelivni bazeni so lahko narejeni tako, da se rob bazena zlije z okolico »V PANORAMO«

prelivni kanal presek

Presek običajnega prelivnega kanala okoli bazena

Natisnite si prospekt: NAJPOGOSTEJŠE VRSTE PRELIVNIH KANALOV

notranji prelivni bazen

Primer: notranji prelivni bazen (ob njemu še prelivni masažni bazen - whirlpool)

Prelivni kanal - rešetka

Primer: izgled klasičnega prelivnega kanala z rešetko

Prelivni kanal V PANORAMO

Primer: Izgled prelivnega kanala "V PANORAMO"

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLI Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve TUKAJ.