TITRO bonitetna ocena AAA TITRO bonitetna ocena AAA platinastatitro@titro.si

 

Galerija slik KIT za betonske bazene Termo pokrivala za bazen ZODIAC robot čistilec za bazen

Slovar izrazov pri bazenih in bazenski tehniki

Pri pogovorih o bazenih in bazenski tehniki se večkrat pojavijo besede, ki jih slišite prvič, zato so vam nerazumljive. Pripravili smo mali slovar nekaterih besed, ki se najpogosteje uporabljajo pri bazenih in upamo, da vam bo v pomoč.

6 p. ventil

Za upravljanje s filtrom je pred ali na filtru nameščen poseben ventil, s katerim določamo delovanje filtra (filtriranje, obtok, praznjenje, pranje filtra, splakovanje filtra, zaprto). Ta ventil se imenuje ŠEST POTNI (tudi: večsmerni, večpotni, večstezni, 6 funkcijski, itd..) VENTIL. Z ventilom upravljamo tako, da nameščamo "ročico 6p. ventila" v želeni položaj.

šest potni ventil za bazen

Algicid

Sredstvo za uničevanje alg v bazenu. Deluje predvsem preventivno.

glej: Algicid

Bazenska obtočna črpalka

S tem je mišljena posebna bazenska črpalka, ki črpa vodo iz bazena v peščeni filter, od tam pa ponovno v bazen. Črpalka ima ohišje iz posebne plastike (razen pri črpalkah za morsko vodo), s predfiltrom.

By - pas

Tako imenujemo sistem namestitve določenih naprav v obtok bazenske vode, ki so nameščene na način, da lahko izberete pretok vode skozi napravo (na primer: ogrevanje, dezinfekcijski sistemi s soljo, meritve za avtomatske centrale, klorinatorji, itd...), ali pa mimo nje v bazen. To pride prav ob okvari naprave, saj lahko bazen neovirano uporabljate, tudi če se naprava pokvari. Enostavno odprete by-pas ventil da gre voda direktno v bazen mimo naprave in zaprete ventile k napravi. Tako lahko napravo demontirate in pošljete v servis na popravilo, brez da bi bilo potrebno bazen izprazniti, ali ustaviti delovanje čistilne naprave.

Gelcoat

Izraz se uporablja pri poliestrskih bazenih. To je material, iz katerega je izdelana obarvana površina bazena. Poliestrski bazen je narejen iz več različnih plasti različnih materialov. Na primer, pod gelcoatom se nahaja vodonepropustna plast iz vinilestra , preko katerega so nanesene še ostale plasti iz poliestrske smole, ojačane s steklenimi vlakni za doseganje predpisane trdnosti in togosti izdelka po proizvodni specifikaciji proizvajalca.

Keramični bazen

Ta izraz se je v zadnjih nekaj letih začel uporabljati za določene poliestrske bazene. Gre za običajen poliestrski bazen (gelcoat, vinilester in ojačitvene plasti iz poliestra in steklene volne), le da mu večjo togost daje posebna vmesna plast iz keramičnega materiala. Ta plast služi za večjo togost materiala in hkrati deluje kot "sedvič" sistem ojačitve. To je še posebej pomembno pri materialih iz vinilestra, ki so bolj togi in zaradi tega podvrženi hitrejšemu pokanju, kar v končni fazi lahko privede do poškodb poliestrskega bazena.

Kompenzacijski bazen

To je ob bazenu še dodaten skrit bazen, običajno tik ob strojnici bazena,  v katerega se preliva voda iz plavalnega bazena (ali whirlpoola). Glavni namen tega bazena je v tem, da ujame vso vodo, ki jo kopalci izrinejo (tudi pljuskajo) iz bazena, zaradi česar se po odhodu kopalcev iz plavalnega bazena nivo vode zniža, bazenska obtočna črpalka pa iz kompenzacijskega bazena vodo vrne v plavalni bazen.

Kosmičenje (flokulacija)

S pomočjo posebne snovi, ki jo dodajate bazenski vodi, dosežete, da se zelo majhni delci (deloma tudi urin, znoj, trosi alg, raztopljene kreme in mila,...) ki povzročajo motnost in penjenje vode, toliko povečajo, da ostanejo v filtru.

glej: Flocfix

Liner

Bazeni, ki so zgrajeni ali postavljeni iz poljubnih materialov (montažni pločevinasti, zidani, betonirani, leseni, ...) in hidroizolirani z različnimi folijami. Največkrat so to folije iz PVC materiala in z debelinami od 0,6 mm (pri "montažnih bazenih"), do dvoslojnih ojačenih s Trevira tkanino debeline 1,5 mm pri običajnih zidanih (iz stiropornih Stiropool zidakov, betonskih ali siporeks zidakov, itd... ), ali betonskih bazenih.

glej: Liner bazeni

Mehčanje vode

Obdelava vode z različnimi "mehčalci" (tekočina Cazestab-Eseinex, obdelava z magneti, pomaga tudi sol, najbolj pa pravilna pH vrednost vode, itd... ), da se prepreči izločanje apnenca iz vode in s tem nastajanje "vodnega kamna" na stenah bazena. Predvsem uporabno za whirlpoole.

Monoblock + modularni

Te izraze se v bazenski tehniki uporablja za poliestrske bazene. Za bazene izdelane v ENEM KOSU se uporablja izraz MONOBLOCK, za bazene, ki se sestavijo iz več kosov, se uporablja izraz MODULARNI.

Natrijev hipoklorid

Tip tekočega klora, ki je poceni in zelo učinkovit, katerega pa je treba uporabljati previdno, ker lahko za stalno poškoduje površino bazena, če se ga po njej polije (velja za bazene s folijo in poliestrske bazene). Primeren je za doziranje z avtomatskimi dozirnimi sistemi.

Odtok na "prosti pad"

Ta izraz se je udomačil za odtekaje vode po gravitacijskem zakonu. To pomeni, da voda odteka prosto, brez dodatnih črpalk, ali podobnega. V bazenskih strojnicah tako označimo kanalizacijske jaške od katerih je napeljana cev (običajno fi 160) v zunanjo kanalizacijo, ali na prosto tako, da voda lahko sama hitro odteče.

pH

Številčna oznaka, ki kaže relativno kislost ali lužnost. Vrednost 7 se smatra za nevtralno (za uporabo pri bazenih !). Od 7 do 0 se veča kislost (nizka pH vrednost), od 7 do 14 se veča lužnost (visoka pH vrednost).

glej: pH minus, pH plus

PPM

Delov na milijon. To je najpogostejša merska enota, ki se jo uporablja pri meritvah prostega klora in pH vrednosti v bazenski vodi. Najpogosteje se za to meritev uporablja ročni tester s kapljicami ali tabletkami.

Predfilter črpalke

Črpalke za prečrpavanje vode v bazenih se razlikujejo od običajnih črpalk po tem, da imajo pred turbino nameščen poseben prostor, v katerem se nahaja mrežasti košek, ki zaustavi grobo nesnago, kot so listi, drobni kamenčki, itd...

Prelivni bazeni

Bazeni, ki nimajo skimmerjev imajo poseben prelivni rob, preko katerega se voda prelije iz bazena. Za prelivnim robom je običajno poseben kanal prekrit z rešetko po katerem voda odteče v  skrit “kompenzacijski bazen”.

Prelivni kanal

Prelivni kanal je lahko po celotnem obsegu bazena, ali pa le na eni stranici, itd... Prednost prelivnih bazenov je hitra filtracija, gladina vode na nivoju okolice bazena in ni umazanega robu na nivoju vode (velja za bazene s prelivom po celotnem obsegu).

Prosti klor

Klor, ki ni reagiral z drugimi kemičnimi elementi in je torej na razpolago, da uničuje bakterije v vodi.

Protitok

Lahko tudi "protitočna naprava", "protiplavalna naprava", "protitočnik", itd... je naprava, s pomočjo katere lahko plavate neskončno dolgo proti močnemu curku vode, ki ga naprava ustvari s pomočjo močne vodne črpalke. Naprava omogoča "plavanje na mestu". Hkrati je to tudi masažna naprava, saj lahko stopite pred napravo in vas močan vodni tok masira po hrbtu in trebuhu. Nekatere naprave omogočajo tudi masažo s posebnim cevnim nastavkom - masažna cev, s katero si lahko masirate vse dele telesa.

Reverzna osmoza

Način mehčanja vode, ko se iz vode skoraj v celoti odstrani apnenec, ki je glavni krivec za obloge "vodnega kamna".

Skimmer

Po slovensko bi lahko to besedo prevedli kot "posnemalec", saj ima to funkcijo, da s površine vode posname skupaj z zgornjo plastjo vode, plavajočo nesnago, od koder gre onesnažena voda v filtrirno napravo. Nameščen je pod zgornjim robom bazena. Bazen ima lahko enega ali več skimmerjev, odvisno od velikosti bazena in zmogljivostjo filtrirne naprave. Bazenom s skimmerjem rečemo tudi SKIMMERSKI BAZENI.

Skoznik

To je vgradni element izdelan iz plastičnega (PVC ali ABS) materiala (lahko tudi Inox), ki se ga vgradi v steno bazena (gre skozi zid) in v katerega se za bazenom priključijo cevi potrebne za delovanje bazena, v bazenu pa se vanj privije različne zaključne elemente, kot je na primer priključek za sesanje z vodnim sesalcem, ali "usmernik vode"

Skupna alkalijska vsebnost

Vsebnost količin alkalijskih snovi (kot so karbonati, bikarbonati in hidrati) v vodi. Visoka alkalnost zmanjša učinkovitost kemičnih snovi, ki bi morale spremeniti pH vrednost. Če je alkalnost vaše vode visoka (višja od 150 ppm) vam svetujemo, da izpraznite bazen in ponovite postopek za uravnavanje pravilne vrednosti vode. Nizka alkalnost (nižja od 60 ppm) ima koroziven učinek in lahko poškoduje (predvsem kovinske) naprave v bazenu.

Superkloriranje - šok kloriranje - sunkovito kloriranje

Poznano tudi kot šok terapija: pomeni dodajanje večjih količin razkužil, kot bi bilo normalno. Njen namen je uničiti vse bakterije in alge, ki so postale odporne proti razkužilom.

Timer

Najbolj pogost izraz za "časovno stikalo" (tudi "urno stikalo"), ki vključuje določene porabnike po v naprej določenem (nastavljenem) časovnem zaporedju. Timerji so lahko dnevni, ali tedenski. Izvedba timerja je lahko mehanska, ali digitalna. Pri bazenih z njimi krmilimo čas delovanja filtrirnega sistema, ali pa po vklopu neke dodatne naprave (protitok, geizir, slap, masaže, itd... ) določimo koliko časa ( ponavadi nekaj min ) naj ta naprava deluje.

Usmernik vode

Lahko tudi "šoba" ali "povratna šoba" , itd..  je element, ki je viden v bazenu in je nameščen v skoznik (glej opis zgoraj) vgrajen v steni bazena. Skozi usmernik vode se vrača prečiščena voda iz čistilne naprave v bazen. Z usmernikom vode se nastavi smer dotoka vode v bazen (gor, dol, levo, desno), hkrati pa z njim lahko nastavite tudi pretok vode.

Zimovanje bazena (prezimovanje)

Čas med koncem kopalne sezone in začetkom nove kopalne sezone. Zimski čas, ko bazen ni v uporabi.

glej: Priprava bazena na zimovanje

Zimski algicid

Posebne vrste algicid, ki je namenjen zaščiti bazena preko zime. Preprečuje nalaganje apnenca in železovih spojin na stene bazena, ter ščiti bazen pred algami. 

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLI Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve TUKAJ.