TITRO bonitetna ocena AAA TITRO bonitetna ocena AAA platinastatitro@titro.si

 

Galerija slik KIT za betonske bazene Termo pokrivala za bazen ZODIAC robot čistilec za bazen

Javni plavalni bazeni

Za javno uporabo so primerni samo plavalni bazeni s prelivnim kanalom in primernim filtrirnim in dezinfekcijskim sistemom.

Izjema so lahko nekateri manjši nastanitveni objekti z največ petimi enotami in največ 20 ležišči, pri katerih prelivni kanal ni predpisan (glej "Pravilnik o razvrstitvi kopališč in organizacijskih ukrepih za varstvo pred utopitvami") in je zato možno bazen zgraditi s cenejšim skimmerskim načinom obtoka vode  (glej tudi BAZEN TODA KAKŠEN). Seveda pa je vseeno potrebno zagotoviti neoporečno vodo v bazenu, kakor jo predpisuje "Pravilnik o minimalnih higienskih in drugih zahtevah za kopalne vode", kar pa je s skimmerskim sistemom veliko težje doseči, kot z bazenom, ki ima prelivni kanal!

Prelivni kanal omogoča hitro menjavo in pretok vode skozi bazen v filtrirno napravo. Voda iz prelivnega kanala odteče v dodaten kompenzacijski bazen, ki se nahaja v strojnici pod ali ob plavalnem bazenu. Klasična bazenska črpalka je tista, ki vodo iz kompenzacijskega bazena in čistilne naprave vrne v bazen. Na poti iz filtra v bazen se vodo lahko še ogreje na primerno temperaturo preko sistemov za ogrevanje vode, ter razkuži z avtomatskimi sistemi za dezinfekcijo.

 

 

Orientacijska (osnovna) funkcijska shema delovanja prelivnega bazena:

Funkcijska shema delovanja prelovnega bazena za javne objekte

Funkcijska shema delovanja prelovnega bazena za javne objekte

Opremo v strojnici (čistilno napravo, kompenzacijsko posodo, črpalke masaž, električne omarice, ogrevanje, dezinfekcijo, itd) določimo na podlagi zahtev, potreb in predvidene obremenjenosti bazena (število kopalcev na uro, na dan,...) in pri tem ni pomembno, ali gre za zunanji ali notranji plavalni ali rekreacijski bazen.  Glej tudi opis BAZENSKA STROJNICA

Javni plavalni bazen, ne glede, ali je zunanji ali notranji,  je lahko opremljen tudi z dodatnimi napravami kot  so: različne osvetlitve bazena, masažne in plavalne naprave, različni slapovi, različni načini za ogrevanje vode, pokrivanje bazena (bazenske strehe, bazenska pokrivala,...), zato se je o opremi bazena pametno pogovoriti že pri projektiranju bazena in potrebnih prostorov ob njem, saj je nekatero opremo po končani gradnji zelo težko ali pa celo nemogoče namestiti! Glej tudi stran BAZENSKA TEHNIKA - DODATNA OPREMA.

 

Zunanji bazen s privzdignjenim robom

Ena od možnih izvedb prelivnega kanala

Plavalni ali rekreacijski  bazen  v javni uporabi mora biti opremljen s primerno avtomatsko centralo za doziranje sredstev za vzdrževanje vode.   

Vsak bazen v javni rabi mora imeti nameščen soliden dezinfekcijski sistem (glej "Pravilnik o minimalnih in drugih zahtevah za kopalne vode"), izveden s posebnimi krmilnimi napravami - centralami. Narejene so tako, da čimbolj zanesljivo vzdržujejo primerno količino dezinfekcijskega sredstva v bazenski vodi in pravilno pH vrednost vode.

Za primeren dotok merilne vode iz bazena je potrebno zajeti vzorec vode na polovici daljše stranice bazena, ali hkrati na več mestih v bazenu. Običajno se za zajem vzorca vode namesti dodatno črpalko za hiter zajem in dotok merilne vode iz bazena na merilno mesto pri centrali. Glej tudi opis  DEZINFEKCIJA, kjer so opisane centrale in sistemi za javno rabo.

Pri notranjih bazenih (bazeni v notranjosti stavb, celoletna uporaba) je poleg osnovne opreme bazena potrebno razmišljati še o solidnem prezračevalnem sistemu s klimatskimi in razvlaževalnimi napravami, na katere je potrebno misliti že v fazi projektiranja. Dobra klimatska naprava je precej velika in zahteva za namestitev poseben, ločen prostor ob bazenu. Ni dobro, da je klimatska naprava nameščena v istem prostoru z bazenskimi filtri in dezinfekcijskim sistemom.

Zaradi velikosti filtrirnih naprav, velikega kompenzacijskega bazena in zahtevnosti pri napeljavi cevovodov med bazenom, kompenzacijskim bazenom in filtrirnim sistemom, ter zahtevnosti izvedbe solidnega dezinfekcijskega sistema in hranjenja sredstev za nego vode (pH regulator in tekoči klor) priporočamo, da se o načinu izvedbe bazena in bazenske tehnike informirate že v fazi izdelave idejnega osnutka vašega novega kopališča.

Na Vašo željo Vam lahko omogočimo ogled več bazenov v javni rabi in pripadajočih bazenskih strojnic po Sloveniji. 

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLI Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve TUKAJ.