TITRO BAZENI d.o.o.
TITRO bonitetna ocena AAAtitro@titro.si

Grandnja Stiropool bazena - gradnja bazena iz stiropornih zidakov

Za gradnjo Liner bazenov so najboljši materiali, ki so čim manj toplotno prevodni, tako bo med  nosilno steno bazena in hidroizolacijsko PVC folijo zelo malo »kondenzne vode«.  Zato so stiroporni zidaki boljši od betonske gradnje ali betonskih zidakov. Pri gradnji s prevodnimi materiali (beton, betonski zidak, kovinski paneli, itd...) je obvezen poseben način gradnje, ki omogoča odvod kondenzne vode izpod PVC folije.

Gradnja bazena je najenostavnejša s stiropornimi zidaki in je primerna tudi za samograditelje. Gradi se vsako vrsto zidakov posebej, vgradne elemente se sproti vgrajuje v stene bazena  (glej STIROPOOL zidaki).

Kljub vsemu (predvsem zaradi občutka nekoliko nižje cene, ali predsodkov pred stiroporom) se nekateri investitorji tudi Liner bazenov lotijo klasično z gradnjo betonske školjke. Nekateri pa sezidajo bazen iz betonskih zidakov, ki jih z zunanje (lažje) ali notranje strani (veliko težje) toplotno zaščitijo.

Gradnja bazena s STIROPOOL zidaki

V zadnjem času se vedno več uporablja posebne stiroporne zidake za gradnjo obodnih sten bazenov. Taki zidaki omogočajo hitro gradnjo in zagotavljajo odlično toplotno izolacijo. S stiropornimi zidaki STIROPOOL lahko brez težav gradite tudi sami.

Gradnja LINER bazena s stiropornimi STIROPOOL zidaki ima vrsto prednosti pred drugimi načini gradnje.

Bazen je mogoče zelo preprosto zgraditi saj ne potrebujete opažev, kot pri betonskih bazenih. Bazen je odlično toplotno izoliran. Po končani gradnji so stene bazena ravne, zato je potrebno le minimalno glajenje sten.

Tudi postopek hidroizolacije bazena s posebno PVC folijo debeline 1,5 mm poteka zelo hitro. Običajno se folijo v bazen položi v dnevu ali dveh. Folijo polagajo polagalci, ki so opravili poseben tečaj polaganja pri proizvajalcu folije. Sama gradnja bazena ( brez ureditve okolice ) je tako izredno hitra. Bazen končate veliko prej kot pa klasični betonski bazen.

Tako zgrajeni bazeni imajo 10 let garancije za vodotesnost.

stiropool zidak

Stiropool zidak

Izravnava tal z gramozom

Betoniranje dna in postavljanje prve vrste Stiropool zidakov

Gradnja sten

Ravnanje stene bazena z lepilom in mrežico

skimmer

Vgrajen skimmer pred polaganjem folije

skoznik

Vgrajen skoznik pred polaganjem folije

Gradnja bazenov iz STIROPOOL zidakov dopušča gradnjo bazenov različnih oblik in velikosti z okroglinami, stopnišči, plitvimi lagunami in podobno.

Strojnica ob bazenu je lahko zgrajena iz običajnih betonskih zidakov, ali betonirana, važno je le, da je primerno hidroizilirana, da ne bo prevlažna. V nekaterih primerih lahko uporabite tudi montažno poliestrsko strojnico.

Bazeni zgrajeni s stiropornimi STIROPOOL zidaki so lahko skimmerski ali prelivni (glej tudi BAZEN, TODA KAKŠEN?).

Pri prelivnih bazenih se na steno zgrajeno s Stiropool zidaki zgradi betonski prelivni kanal. Takšni bazeni potrebujejo za delovanje še kompenzacijski bazen, ki se nahaja skrit ob bazenu ali strojnici.

prelivni kanal

Prelivni kanal

Enostranski preliv »v panoramo«

Primer končanega preliva »V PANORAMO«

BAZENSKA TRGOVINA

Vse kar potrebujete za izdelati liner bazen, ter možnost za nakup, je na voljo v bazenski spletni trgovini: www.bazenska-trgovina.si

HIDROIZOLACIJA BAZENA

Zgrajen LINER bazen iz kakršnegakoli materiala, je potrebno hidroizolirati s posebnimi folijami.

Podobno kot pri montažnih bazenih ( le da se pri cenenih montažnih bazenih uporablja tanko ne ojačeno folijo ) se stene bazena hidroizolira s posebno 1,5 mm debelo PVC folijo, ki se jo ukroji natančno po obliki bazena in zvari skupaj v neprepustno "vrečko".

Pod folijo se na stene bazena nalepi poseben baktericidno zaščiten filc, ki ščiti folijo. Na rob bazena se pritrdijo posebni kotniki na katere se pričvrsti folijo.

Krojenje, polaganje in varjenje folije se opravlja v bazenu, zato je to zahtevno in odgovorno delo. To delo opravijo posebej izučeni monterji.

Takšna folija se uporablja tudi za velike javne bazene in zagotavlja odlično tesnjenje bazena, ter dolgoletno uporabnost.

Garancija za to vrsto folije je 10 let za delo in vodotesnost.

Alkorplan folija

barvna izbira ALKORPLAN folije

Natisnite si prospekt: ALKORPLAN folija za bazene

Poleg najbolj pogosto uporabljenih barv PVC folije ALKORPLAN za hidroizolacijo bazenov, je v kvaliteti ALKORPLAN 2000 možno dobaviti še folije z različnimi vzorci. Na primer mozaik (na sliki), ali različni vzorci marmorja, itd....

Na rob bazena je možno dodatno zalepiti še posebno "borduro", ki popestri videz bazena.

Natisnite si prospekt: Bordura na liner bazenu

POLAGANJE ALKORPLAN FOLIJE:

Folijo se vedno polaga pri temperaturah okolice nad 12° C.

1. Priprava za polaganje folije:  krojenje filca, pritrjevanje robnika

Polaganje filca v bazen

Polaganje filca v bazen

Polaganje folije (bele barve) na steno bazena

Polaganje folije (bele barve) na steno bazena

Izdelava ravnega stopnišča v bazenu

Izdelava ravnega stopnišča v bazenu

Varjenje folije med steno in dnom bazena

Varjenje folije med steno in dnom bazena

2. dva načina pritrjevanja folije

Pritrjevanja ALKORPLAN folije z robnikom

Pritrjevanje bazenske folije z robnikom

Pritrjevanja ALKORPLAN folije s pribijanjem

Pritrjevanje bazenske folije s pribijanjem

Polnenje bazena z vodo

Polnjenje  bazena z vodo in pritrjevanje okrasnih rozet

Včasih se pri nekaterih vrstah LINER bazenov uporablja še ( tako kot pri boljših montažnih bazenih ) folijo, ki se jo izdela po obliki bazena. Folijo se naredi natančno po merah bazena že pri proizvajalcu, kjer jo ultrazvočno zvarijo skupaj. Tako se v bazen vloži že narejeno "vrečko", ki se jo v bazenu čim lepše razvije in izravna, ter pritrdi na rob bazena. Pri tem načinu je potrebno v zakup vzeti nekaj gub, ki nastanejo po stenah in tleh bazena katerim se ne da popolnoma izogniti, predvsem zaradi velikosti bazena in seveda pri bazenih razgibanih oblik.

Podobno so izdelani bazeni HOMEPOOL, ki so namenjeni predvsem za samogradnjo. Glej SAMOGRADNJA BAZENA

Nameščanje neojačane folije iz enega kosa

Gradnja Liner bazena z betonskimi stenami

Pri gradnji Liner bazenov iz betona, vgradnja vgradnih elementov v tem primeru ni potrebna takoj kot pri klasičnih betonskih bazenih (s ploščicami ali mozaikom), temveč s v prvi fazi lahko pusti le odprtine na mestih, kjer bodo vgrajeni vgradni elementi (glej VGRADNI ELEMENTI).

Primer pripravljenih odprtin za vgradnjo vgradnih elementov v steno bazena

Primer pripravljenih odprtin za vgradnjo vgradnih elementov v steno bazena.

Vidijo se odprtine za skimmerje, luč, skoznik in na dnu bazena za talni odtok.

Primer gradnje bazena z betonskimi zidaki, ki bo toplotno izoliran z notranje strani

Primer gradnje bazena z betonskimi zidaki, ki bo toplotno izoliran z notranje strani,

zato so vsi vgrajeni vgradni elementi vgrajeni tako, da omogočajo namestitev izolacije.

Betonski rob bazena je NEPRAVILNO narejen.

LINER BAZENI - dva načina gradnje:

 

Galerija slik

Galerija slik Liner bazeni

 

BAZENSKA TRGOVINA

Vse kar potrebujete za izdelati liner bazen, ter možnost za nakup, je na voljo v bazenski spletni trgovini: www.bazenska-trgovina.si

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLI Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve TUKAJ.