TITRO BAZENI d.o.o.
TITRO bonitetna ocena AAA TITRO bonitetna ocena AAA platinastatitro@titro.si

Samoizgradnja suhe savne

SUHE SAVNE NA LESENI OSNOVI - finska, infra, bio-zeliščna ali kombinacije teh

Kako izdelati suho savno?

Izdelava lesene kabine za savno

Finska, IR, bio-zeliščna in kombinirana savna so si med sabo zelo podobne, saj se vse izdela na podoben način. Izberete primeren les, ki naj bo sušen v sušilnici. Tudi nasvet dobrega mizarja pri izbiri lesa in načinu izdelave konstrukcije ni odveč.

Les za izdelavo savne je lahko gosto rasla smreka, bor, ali pa uvožen les nordijske smreke, rdeče cedre, itd. V Sloveniji je primeren les za izdelavo savne tisti, katerega drevesa rastejo v višje ležečih legah Gorenjske (Pokljuka). Predvsem zaradi nižjih temperatur in posledično počasnejše rasti.

Trd les kot na primer hrast, ni primeren za izdelavo savne.

Savna je lahko izdelana iz 6,5 do 7,5 debelih panelnih sten ali pa iz vsaj 4 cm debelih masivnih desk, lahko tudi iz brun. Pomembno je, da ima les čim manj smole, ki bi lahko iztekala ob visokih temperaturah ter čim manj grč.

V kolikor bo savna izdelana v "sendvič" izvedbi, se osnovni skelet savne izdela iz lesenih letev, ki bodo tvorili nosilno konstrukcijo. Na letve se tam, kjer bo notranjost savne, zabije leseno oplato/panele iz izbranega lesa. Na te panele namestite paronepropustno pregrado/zaporo in pazite, da aluminijasta stran gleda navznoter. Paronepropustna zapora je posebna folija iz umetne mase, papirja in aluminija. Pazite, da ob montaži folije ne poškodujete, saj bo že najmanjša luknjica lahko prevelika! Vmesni prostor zapolnite s temperaturno odporno toplotno izolacijo (kamena ali steklena volna, itd.). Debelina izolacije mora bit najmanj 4-5cm na stenah ter nekoliko debelejša na stropu (max. 10cm). Savno je potrebno tudi z zunanje strani obložiti z lesom, še posebej na površinah, ki jih neposredno vidimo. Na stranicah, kjer savna ne bo vidna (ob steni, v vogalu, itd.) lahko uporabite slabše kose lesene obloge (grče, razpoke, odrezki, tudi iverne plošče).

V kolikor se boste odločili za izdelavo savne iz "masivnega" lesa, je način izdelave rahlo drugačen. Tu ne potrebujete dodatne izolacije in parne zapore, saj je že les sam po sebi zelo dober izolator. Uporabite enak les kot pri panelnih izvedbah, torej mehak in izolativen. Priporočljiv je les smreke (po možnosti nordijske), cedre, hemlocka in podobnih.

Priporočljivo je, da ima prostor, kjer bo postavljena savna talno ogrevanje (kar ni nujno) in na tleh položeno keramiko (kar tudi ni nujno). Savna je lahko nameščena prosto v prostoru, prislonjena k steni, lahko je v vogalu ali pa postavljena v posebej za ta namen sezidanem prostoru.

Tla savne so lahko le obložene s ploščicami, brez obloge. Vendar je prijetneje stopati po leseni oblogi, zato priporočamo izdelavo tudi te. Talne rešetke oz. obloge naj bodo iz lipovega lesa, abachija ali podobnih vrst in narejene tako, da bo njihova odstranitev lahkotna, zaradi čiščenja tal pod njimi.

Prezračevanje savne je priporočljivo, zato je dobro imeti zračnik pri dnu savne in zračnik na diagonalni nasprotni strani pod stropom. Pri manjših domačih savnah je dovolj že loputa, pri večjih pa je priporočljiv tudi ventilator.

Ko je kabina savne končana, je potrebno izdelati še klopi. Te so lahko v dveh nivojih ali v vogal, itd. Klopi naj bodo narejene iz mehkega lesa, saj se ta počasneje pregreje in je zato primernejši za sedenje in ležanje. Zelo dober je lipov les ali uvožen afriški abachi. Izdelate ali kupite lahko tudi lesene vzglavnike in podpore za hrbet, ki jih postavite na ležišča v savni.

Vrata savne so lahko lesena, v sredini pa je običajno vgrajeno »okno« iz kaljenega stekla, tako da pride v savno vsaj nekaj svetlobe, saj se vam v nasprotnem primeru zdi, kot bi bili zaprti v omari. V zadnjem času se veliko vgrajujejo steklena vrata iz 6-8 mm debelega kaljenega stekla, ki je lahko vpeto v lesenem ali aluminijastem okvirju (aluminijast okvir v notranjosti savne mora biti zakrit, zaradi nevarnost opeklin). Steklo je lahko prozorno ali peskano, lahko se nanj doda tudi napis ali slike trsja, rastlin, itd.

Več informacij o vratih za savne.

Oprema savne

Finska savna

V tej savni je ključni element peč za finsko savno. Moč peči naj bo primerna velikosti savne.

Izbirate lahko med različnimi vrstami peči za finske savne v odvisnosti od proizvajalca, oblike, moči, načinu delovanja in cenovnemu razredu.

Nekatere peči imajo potrebna stikala za delovanje že na sami peči, lahko pa je krmiljenje oz. nadzorna plošča ločena od peči in se jo pritrdi na zunanjost savne. V tem primeru inštalacijo med pečjo in krmiljenjem obvezno povežete s posebnimi "silikonskimi" kabli, ki so odporni na visoko temperaturo. Vse povezovalne kable je najbolje napeljati po zunanji strani savne ali pa v njeni konstrukciji.

Več informacij o pečeh savne.

K peči za finsko savno dokupite še vedro za vodo in zajemalko, s katerima polivate vodo po razgretih kamnih in s tem v savno dodate nekoliko vlage. Na steno savne pritrdite še hygro in termometer ter peščeno uro.

Več informacij o dodatni opremi za savne.

Bio-zeliščna savna

Pri tej savni je oprema popolnoma enaka kot pri finski savni, le da ima peč bio-zeliščne savne dodaten uparjalnih za vlaženje zraku v savni. V ta uparjalnik lahko vložite poljubna naravna zelišča (rožmarin, timijan, sivka, ...) in imate v savni poleg vročine še odišavljeno paro, ki služi kot aromoterapija. Večina bio-zeliščnih peči za te savne ima tudi poseben prostor za dodajanje eteričnih olj.

Peč bio-zeliščne savne lahko deluje tudi kot klasična peč za finsko savno in tako omogoča dva načina savnanja v eni savni. Vrsto delovanja med omenjenimi možnostmi izbiramo na nadzorni plošči zunaj savne.

Več informacij o bio-zeliščnih savnah.

Infra savna

Tudi infra savno izdelate na enak način kot klasično finsko, le da vanjo namesto peči za savno, namestite posebne IR grelce. Teh grelcev je več vrst. Od klasičnih IR grelcev do najnovejših IR karbonskih plošč, ki jih namestite na steno savne. Krmiljenje teh plošč je nameščeno na nadzorni plošči zunaj savne.

IR grelci naj bodo nameščeni tako, da sevajo na področje celotnega telesa. Navadni IR grelci so nameščeni v bokih, na stropu in pod nogami savne. Medtem ko so IR karbonske plošče nameščene na stenah in pod nogami.

Več informacij o infra savnah.

Kombinirane savne

Se izdelajo enako kot finske savne, le da jih lahko opremite s pečjo za finsko savno ali pečjo za bio-zeliščno savno in dodatno še z IR grelci. Izbira je prepuščena posamezniku, v najboljšem primeru pa si lahko sestavite tri savne v eni.

Več informacij o kombiniranih savnah.

Osvetlitev v savni je lahko zelo različna. Namestite lahko eno ali več svetilk z leseno oblogo ali brez. Velikokrat se v savnah namesto običajnih luči uporabljajo solne lučke, na voljo je tudi osvetlitev kot zvezdnato nebo ali kromoterapija v različnih barvah. Nov trend, ki se šele uveljavlja so tudi posebni solni paneli z osvetlitvijo, ki v prostor savne poleg specifične svetlobe sproščajo tudi negativne ione. Vedno pa pazite, da uporabljate posebne kable odporne na visoko temperaturo.

Več informacij o vrstah osvetlitve v savni.

PRIPOROČILO:

Priporočamo, da vso električno opremo v savni napelje in priklopi izkušen električar.

 

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLI Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve TUKAJ.