TITRO bonitetna ocena AAA TITRO bonitetna ocena AAA platinastatitro@titro.si

 

Galerija slik KIT za betonske bazene Termo pokrivala za bazen ZODIAC robot čistilec za bazen

Javni plavalni bazeni - Splošno

Vsak plavalni bazen (ne glede na velikost) ali vroči masažni bazen - whirlpool, ki je v uporabi v kmečkih turizmih, penzionih, apartmajskih hišah, hotelih, wellness centrih, itd..., se smatra za OBJEKT V JAVNI RABI.

Prave domače kmetije s kmečkim turizmom, manjšega idiličnega hotela ali apartmajskega naselja si danes skoraj ne moremo več zamisliti brez plavalnega bazena ali vsaj wellness prostora, zato sta bazen ali masažni bazen-whirlpool danes nujna za popestritev ponudbe in povečanje števila gostov.

Javni plavalni bazeni

Notranji bazen in masažni bazen s prelivnim kanalom

Bazeni za javno rabo so zgrajeni podobno kot domači plavalni bazeni, vendar so praviloma vedno izdelani s prelivnim kanalom in kompenzacijskim bazenom (glej tudi BAZEN TODA KAKŠEN). Izdelani so lahko kot klasični BETONSKI BAZENI ali pa v LINER tehnologiji s PVC folijami, lahko so iz poliestra ali celo iz Inox nerjaveče pločevine.

Velika razlika med domačim bazenom in javnim bazenom je v tem, da za izvedbo javnega bazena obstajajo posebni zakoni, ki predpisujejo, kako mora biti bazen zgrajen in kakšno mora biti kopališče v javni rabi, ter kako je potrebno skrbeti za neoporečno vodo v bazenu. Medtem, ko za bazene v privatni rabi ni posebnih predpisov, in je kvaliteta izdelave prepuščena posameznim ponudnikom bazenov in opreme ter prosti izbiri bodočega lastnika bazena, v kakšni vodi se bo kopal.

Zahteve za javni bazen so predvsem sposobnost filtriranja velikih količin vode ob hkrati zmogljivi avtomatski dezinfekciji, ki zagotavlja neoporečno vodo v bazenu ali whirlpoolu, neodvisno od tega koliko je kopalcev v bazenu. Poleg tega je za vzdrževanje bazena v javni rabi potreben izobražen in izučen kopališki vzdrževalec, ki upravlja z bazensko tehniko in skrbi za neoporečno vodo v bazenu (glej "Pravilnik o minimalnih higienskih in drugih zahtevah za kopalne vode"). Od vrste vgrajenih filtrirnih in dezinfekcijskih naprav, kot so zmogljivost filtracije, kvaliteta sistemov in pravilnega načina vgradnje je odvisno koliko dela bo potrebnega za vzdrževanje neoporečne vode v bazenu.

Strojnice za filtrirne naprave bazenov v javni rabi so precej večje kot strojnice običajnih domačih bazenov, saj se v njih nahaja velik filtrirni sistem, ki je lahko sestavljen tudi iz več filtrov, in imajo praviloma ločen prostor za shranjevanje sredstev za nego vode (pH regulator in tekoči klor), poleg tega se v strojnici ali ob njej nahaja še velik kompenzacijski bazen. (glej tudi BAZENSKA STROJNICA)

Primer strojnice bazena za domačo (privatno) uporabo

Primer strojnice bazena za javno rabo

NEKAJ OSNOVNIH in SPLOŠNIH SMERNIC za načrtovanje strojnice za bazen v javni rabi

Osnovne smernice pri načrtovanju strojnice za bazen so sicer za vsak bazen ali masažni bazen enake, tako kot so vedno enake tudi za druge dele zgradbe ali kleti, itd... Vendar pa so za vsak bazen posebej lahko zelo specifične, zato vedno priporočamo naše sodelovanje že pri arhitekturnih zasnovah (idejni projekt in PGD) in kasneje pri pripravi PZI strojnih projektov.

  • NAČRT ARHITEKTURE - prostorska določitev bazenov in strojnice, kar je vezano na tehnično rešitev delovanja bazenov in logistike
  • NAČRT GRADBENE KONSTRUKCIJE - se izdela šele po dokončni izbiri oblike bazena, izrisu lokacije strojnice in izdelavi tehničnih rešitev za delovanje bazena, prelivov iz bazena, lokacije strojnice, dostopa do strojnice, skladiščenja sredstev za nego vode, itd..
  • NAČRT STROJNIH INSTALACIJ - izbira tipa filtracije, načina pretokov vode med bazenom in strojnico, itd... Na primer, zelo važno je, kam in kako se izpusti vodo iz bazena (morebitno dodatno črpališče), pravilno prezračevanje, način morebitnega ogrevanja vode, itd...
  • NAČRT ELEKTRO INSTALACIJ - moč vseh porabnikov pri bazenski tehniki, itd...

Pred pripravo tehnične rešitve za bazen je potrebno vedeti za kakšen bazen gre (velikost, oblika, umestitev v prostor, zunanji ali notranji bazen, koliko bo kopalcev,...), ter kje je predviden prostor za strojnico, itd... Kako bo izvedena filtracija glede na razpoložljivi prostor (en filter, več filtrov,...), dostop do strojnice, kje bo kompenzacijski bazen. Pomembno je tudi, katera dodatna oprema bo nameščena. Pri notranjih bazenih je potrebno misliti na prostor za klimatsko napravo, itd...

Natančno je treba določiti kanalizacijo iz strojnice (kam gre ? više ležeča kanalizacija, ali praznjenje bazenov na prosti pad ? itd...) in kakšna naj bo voda pri izpustu ? Morda bo potreben dodatni deklorinacijski bazen, itd.... Pri tem so velikokrat pomembni tudi lokalni predpisi o načinu izpustov bazenske vode v javno kanalizacijsko omrežje, itd...

Ne samo projekti za pridobitev Gradbenega dovoljenja, temveč dobro, do potankosti izdelani PZI projekti (projekt za izvedbo) so osnova za kvalitetno izdelan bazen (ali masažni bazen-whirlpool), s katerim kasneje med obratovanjem ne boste imeli težav.

Zaradi velikosti filtrirnih naprav, velikega kompenzacijskega bazena in zahtevnosti pri napeljavi cevovodov med bazenom, kompenzacijskim bazenom in filtrirnim sistemom ter zahtevnosti izvedbe solidnega dezinfekcijskega sistema in hranjenja sredstev za nego vode (pH regulator in tekoči klor) priporočamo, da se o načinu izvedbe bazena in bazenske tehnike informirate že v fazi izdelave idejnega osnutka vašega novega kopališča.

Ukvarjamo se s pomočjo investitorjem (svetovanje) pri izdelave idejnih in arhitekturnih projektov za bazene v javni rabi. Največ izkušenj imamo pri opremi manjših bazenov, kot so na primer pri manjših hotelih, penzionih, wellnes centrih, kmečkih turizmih, apartmajskih naseljih, itd... Sodelujemo lahko tudi pri izdelavi strojnih PZI projektov za izvedbo bazenske tehnike, itd.... Kasneje pri gradnji in opremi bazena ali whirlpoola pa lahko dobavimo vse potrebne materiale za opremo, vključno z dezinfekcijskimi sistemi, ter množico dodatne opreme (osvetlitve, plavalne naprave, gejzirji, slapovi, .....). Prevzemamo vsa montažna dela, vključno z dobavo materiala na novih objektih ali pa pri različnih sanacijah in predelavah.

Preberi tudi :

Glej in preberi tudi:

JAVNI PLAVALNI BAZENI

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLI Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve TUKAJ.