TITRO BAZENI d.o.o.
TITRO bonitetna ocena AAA TITRO bonitetna ocena AAA platinastatitro@titro.si

Javni masažni bazeni - Whirlpooli

 

Javni masažni bazeni - zahteve

Za javno uporabo so primerni samo masažni bazeni (whirlpooli) s prelivnim kanalom in primernim filtrirnim in dezinfekcijskim sistemom.

Običajni "prosto stoječi" masažni bazeni, ki so praviloma v enem kosu (glej stran WHIRLPOOLI)  in opremljeni z minimalno čistilno napravo s kartušnimi filtri in skimmerskim sistemom zajema vode so za javno uporabo popolnoma neprimerni in jih tudi slovenska zakonodaja ne dopušča (glej "Pravilnik o minimalnih higienskih in drugih zahtevah za kopalne vode")

Prelivni kanal omogoča hitro menjavo in pretok vode skozi masažni bazen v filtrirno napravo. Voda iz prelivnega kanala odteče v dodaten kompenzacijski bazen, ki se nahaja v strojnici pod masažnim bazenom (ali včasih deloma pod in deloma ob njem). Volumen kompenzacijskega bazena naj bo čim večji, običajno vsaj med 6 - 10 m3 vode. Klasična bazenska črpalka je tista, ki vodo iz kompenzacijskega bazena preko sistema za kosmičenje (flokulacija) in čistilne naprave vrne v whirlpool (masažni bazen). Na poti iz filtra v whirlpool se vodo še ogreje na primerno temperaturo preko sistemov za ogrevanje vode, ter razkuži z avtomatskimi sistemi za dezinfekcijo.

Filtracijski sistemi za masažni bazen - whirlpool s prelivnim kanalom v javni rabi je veliko zmogljivejši od običajnega filtrirnega sistema za enak masažni bazen, ki ga nekdo uporablja za svojo interno (privatno) rabo. Razlike med filtrirnim sistemom za privatno ali javno rabo so ogromne. Velikost filtra za masažni bazen (whirlpool) je enaka kot za veliko večji javni plavalni bazen. Glej tudi BAZENSKA STROJNICA.

Nekaj slik iz strojnice za manj obremenjen (dva apartmaja) masažni bazen - whirlpool v javni rabi:

Servisiranje javnega whirlpoola

Izgled spodnjega dela masažnega bazena (whirlpool), ki je dostopen za servisiranje iz strojničnega prostora

Dezinfekcijska centrala in skladišča za pH regulator in tekoči klor

Manjši filter za masažni bazen fi 800, h= 1,75m, 830 kg filtrirnega peska

Strojnica

Opremo v strojnici (čistilno napravo, kompenzacijsko posodo, črpalke masaž, električne omarice, ogrevanje, dezinfekcijo, itd) določimo na podlagi zahtev, potreb in predvidene obremenjenosti whirlpoola (število kopalcev na uro, na dan,...).  Vendar je dobro vedeti, da so filtri za javno rabo precej večji od filtrov za uporabo doma, predvsem pa neprimerljivo večji, kot smo jih vajeni pri whirlpoolih, ki se prodajajo za domačo uporabo (1-3 kartušni filtri minimalnih dimenzij). Običajna velikost peščenega filtra za filtracijo vode v javnem whirlpoolu je premera 90 do 140 cm in višine med 170 in 245 cm (odvisno od izbire, obremenjenosti, cenovnega razreda, itd...). Zato je potrebno zagotoviti pod whirlpoolom ( v nekaterih primerih lahko tudi ob whirlpoolu) dovolj velik prostor za strojnico in kompenzacijski bazen.

Poleg velike razlike med javnim in privatnim masažnim bazenom pri sistemu filtriranja in dezinfekcije, so razlike tudi v sami opremi masažnega bazena. Masažni bazeni za javno rabo običajno nimajo tolikšnega števila masažnih šob, kot masažni bazeni za domačo uporabo, ali uporabo v pol javni rabi (apartmaji, kmečki turizmi, penzioni, itd....).  Čeprav se v določenih primerih lahko vgradi tudi masažne bazene s prelivnim kanalom z velikim številom masažnih šob, predvsem tam, kjer je frekvenca kopalcev majhna (apartmaji, kmečki turizmi, manjši hoteli,......) in je zaželeno, da je masažni bazen - whirlpool vrhunsko opremljen. V zadnjih nekaj letih so se za javno uporabo uveljavili tudi masažni bazeni za več ljudi in pa masažni bazeni ki imajo tudi ležišča, česar še pred nekaj leti ni imel noben masažni bazen v javni rabi!

Dodatna oprema

Večina masažnih bazenov je nameščenih v notranjosti zgradb, zato je potrebno posebno pozornost nameniti namestitvi dobrega prezračevalnega in razvlaževalnega sistema, na katerega je potrebno misliti že v fazi projektiranja. Dobra klimatska naprava je precej velika in za namestitev zahteva poseben ločen prostor ob masažnem bazenu. Ni dobro da je klimatska naprava nameščena v istem prostoru z bazenskimi filtri in dezinfekcijskim sistemom.

Modeli

Večji masažni bazen, prestižno opremljen z ležišči in sedišči najnovejše generacije, za javno rabo:

Svetovanje

Zaradi velikih filtracijskih sistemov, velike kompenzacije in pravilne razporeditve opreme v prostoru za strojnico ter primernega dostopa je velikost strojnice za whirlpoole s prelivnim kanalom za javno uporabo precej velika. Velikost  naj bo vsaj cca 6-7 m  x 5-6 m, višina nad 2,2 m do 2,8m in več (odvisno tudi od izbire peščenega filtra). Glej tudi opis BAZENSKA STROJNICA

Primer velikosti in ureditve strojničnega prostora za masažni bazen (whirlpol) v javni rabi: 

Masažni bazeni za javno rabo

Masažni bazen za javno rabo

Masažni bazeni za javno rabo - presek

Masažni bazen za javno rabo - presek

Masažni bazen  v javni uporabi mora biti opremljen s primerno avtomatsko centralo za doziranje sredstev za vzdrževanje vode.   

Napisali smo že, da mora imeti masažni bazen v javni rabi odličen sistem dezinfekcije, izveden s posebnimi krmilnimi napravami - centralami, ki so narejene tako, da čimbolj zanesljivo vzdržujejo primerno količino dezinfekcijskega sredstva v bazenski vodi.

Dezinfekcijski sistemi so enaki kot za plavalne bazene, vendar zato, ker se razmere v majhni količini tople bazenske vode hitro spreminjajo, je potrebno zagotoviti čim hitrejše merjenje ključnih parametrov v bazenski vodi, kot so količina prostega klora, redox signala, pH vrednosti in temperature.

Zaradi teh posebnih pogojev je potrebno zagotovili čim hitrejši dotok merilne vode iz masažnega bazena do centrale in čim hitrejšo pot med dozirnim mestom, kjer se dozira korektorje, do masažnega bazena. Zato je, tako kot pri večjih plavalnih bazenih, tudi  pri masažnih bazenih obvezno potrebna dodatna obtočna črpalka merilne vode. 

Glej tudi opis DEZINFEKCIJA VODE, kjer so opisane centrale in sistemi za javno rabo.

Poleg solidne centrale in dodatne črpalke za merilno vodo je skoraj obvezno potrebno namestiti še sistem za kosmičenja vode, ki iz vode odstranjuje tudi mikroskopsko majhne delce in tako občutno pomaga k kvaliteti vode v masažnem bazenu.

Kosmičenje vode

manjši sistem za kosmičenje vode (flokulacija)

Glej tudi splošno stran "WHIRLPOOLI", kjer so opisi masažnih bazenov "v enem kosu" za domačo uporabo ter nekaj slik masažnih bazenov s prelivnim kanalom in strojnice pod takšnim masažnim bazenom za tiste, ki želijo tudi doma imeti prestižno izdelan masažni bazen in čim manj težav z vodo v takšnem bazenu.

Na Vašo željo Vam lahko omogočimo ogled več vgrajenih whirlpoolov in strojnic za javno rabo po Sloveniji. 

Klub zdravja Ljubljana

center za sprostitev "Klub zdravja" v Ljubljani

 

Glej in preberi tudi:

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLI Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve TUKAJ.