TITRO BAZENI d.o.o.
TITRO bonitetna ocena AAAtitro@titro.si

Vzdrževanje vode v bazenu

Voda je življensko pomembna. Sestavlja dve tretjini našega telesa, ohranja našo vitalnost in nam daje moč. Vodo pa ne potrebujemo samo za življenje, ampak nam je lahko v veliko veselje tudi v domačem bazenu. Ti predstavljajo dragoceno oazo, ki nam v vse preveč hitrem in napornem načinu življenja predstavljajo kotiček, kjer se lahko sprostimo, aktivno preživimo prosti čas in negujemo svoje zdravje. Danes poznamo številne različne materiale, iz katerih so zgrajeni kopalni bazeni. Najdostopnješi so montažni bazeni ki jih postavimo sami, kvalitetnejši in v cenovno višjem razredu pa so poliestrski, betonski, zidani ali bazeni iz nerjavečega železa. Betonski in zidani bazeni so ponavadi oblečeni v posebno plastično folijo, pri starejšem načinu gradnje pa so prebarvani s posebno klor-kavčuk barvo, ki je obstojna na običajne kemikalije ki jih potrebujemo, pri pripravi vode. Voda v bazenu mora biti čista, brezbarvna in higiensko neoporečna. Pitna voda, ki jo ponavadi uporabimo, da napolnimo naš bazen ustreza tem higienskim zahtevam. Vendar kopalci in vplivi okolja v vodo prinašajo nečistoče, glivice in bakterije, ki se v vodi zelo hitro razmnožujejo, posebej pri temperaturi vode med 20 in 30 °C. Večje delce odstranimo s pomočjo vodnega sesalca in filtra, bakterije pa moramo nevtralizirati s pomočjo t.i. oksidacijskih sredstev, tako da zagotovimo neoporečno vodo. Opisali bomo različne postopke in metode pri negi plavalnega bazena.

Sredstva za vzdrževanje vode v naši spletni trgovini

Rezervni deli za bazene in bazensko opremo

V podjetju Titro d.o.o. vam skupaj s skupino graditeljev bazenov v Sloveniji ROYAL DOLPHIN zagotavljamo dobavo rezervnih delov za ves material nabavljen pri nas ali v naši skupini.

Več o rezervih delih najdete v rubriki: Rezervni deli za bazene in bazensko opremo ali pa obiščite našo spletno trgovino.

Rezervni deli za bazensko opremo v naši spletni trgovini

Pripomočki za čiščenje bazena

Vse potrebne pripomočke za čiščenje bazena lahko kupite v naši spletni trgovini kjer imamo tudi bogato punudbo različnih modelov rako ročnih sesalcev za bazen kot avtomatskih robotov za čiščenje bazena.

Pripomočki za čiščenje bazena v naši spletni trgovini

ČIŠČENJE IN PRIPRAVA BAZENA PRED SEZONO

Glede na navodila proizvajalca običajno pustimo vodo preko zime v bazenu. Zato moramo bazen v spomladanskih mesecih temeljito očistiti. Pri izbiri čistilnih sredstev moramo paziti predvsem na to, da čistila ne vse vsebujejo substanc, ki bi pozneje, ko nalijemo vodo v bazen kakorkoli vplivale na njeno kvaliteto. Prav tako moramo paziti, da čistila ne vsebujejo agresivnih snovi, ki bi poškodovale drag material. V osnovi lahko umazanijo, ki se nabere v bazenu delimo na organsko in mineralno. Z organsko umazanijo mislimo predvsem na saje, prah, maščobe in jih čistimo s čistilom POTZ 000. Mineralno umazanijo (vodni kamen) pa čistimo z kislim čistilnim koncentratom KERACLIN F. Na splošno velja, da bazena ne čistimo na vročem soncu. Kadar je umazanija zelo trdovratna, je bolje bazen očistiti večkrat in postopoma, kot pa uporabljati čistilne koncentrate. Tako ohranjamo bazenski material in skrbimo za varno delo. RANDKLAR uporabimo za čiščenje bazenskega roba med kopalno sezono.

POSTOPKI ČIŠČENJA BAZENA
Namen Kateri proizvod Kdaj,zakaj,kako
Čiščenje vodnega kamna in ostalih mineralnih umazanij KERACLIN F Običajno pred poletno sezono. Pripravimo raztopino z vodo v razmerju 1:3. Bazen navlažimo in nanesemo čistilo. Pustimo delovati 5-10 minut, očistimo s krtačo ali gobo in speremo z močnim curkom vode.
Čiščenje organskih umazanij, npr. maščobe, olja, saje POTZ 000 Običajno pred poletno sezono. Pripravimo raztopino z vodo v razmerju 1:1. Bazen navlažimo in nanesemo čistilo. Pustimo delovati 5 minut, očistimo s krtačo ali gobo in speremo z močnim curkom vode
Čiščenje bazenskega roba med kopalno sezono RANDKLAR Kadar se nabere črn rob na robovih bazena. Nivo vode spustimo za cca. 10 cm. Čistilo nanesemo na krpo in očistimo rob. Speremo z vodo navzgor tako, da pride čim manj čistila v bazen.

Pred uporabo bazena moramo tudi preveriti filter. Pri peščenem filtru je potrebno pregledati pesek in ga po potrebi tudi zamenjati. Pri filtru s filtrskimi vložki-kartušami je potrebno le te občasno čistiti. Če pri pregledu ugotovimo, da so kartuše poškodovane, jih zamenjamo.   Izdelki  |  Vzdrževanje vode v privatnih bazenih  |  Prva pomoč

NEGA BAZENSKE VODE

Kopalci in različni vplivi okolja v vodo prinašajo različne nečistoče in bakterije. Zato moramo vodo v bazenu primerno kemično obdelati, tako da le ta ustreza kvaliteti pitne vode. pH VREDNOST VODE Pravilna pH vrednost je eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri kemični pripravi vode. Ne glede na to, za katero metodo se odločimo, je potrebno vedno najprej uravnati pH vrednost Potem, ko natočimo vodo v bazen moramo najprej preveriti njeno pH vrednost. Ta nam pove ali voda reagiara kislo, nevtralno ali bazično. Običajno zmerimo pH vrednost s pomočjo priročnega merilca (POOLTESTER). V začetku, ko napolnimo bazen je potrebno preverjati pH vrednost dnevno, kasneje ko se voda umiri tedensko. Idealna ph vrednost v bazenski vodi se mora gibati med 7,1-7,4. Če je nižja od 7 je voda kisla, to pa povzroča korozijo kovinskih delov na napeljavah, toplotnem izmenjevalcu in filtru. Kadar pa je pH vrednost nad 7,6 pride do izločanja mineralnih snovi (bele obloge na bazenu), srbečice kože in pekočih oči. Prav tako, pri povišani pH vrednosti dezinfekcijska sredstva delujejo z zmanjšano močjo, to pa privede do problemov pri vzdrževanju higiensko neoporečne vode. pH vrednost vode uravnavamo z pH regulatorji. Običajno so v obliki granulata, ki ga raztopimo v vodi in vlijemo v bazen. pH vrednost znižujemo z REGULATOR pH MINUS-granulat, zvišujemo pa z REGULATOR pH PLUS-granulat. Kadar obstaja nevarnost izločanja minearlnih snovi in železa v vodi v vodo dodamo še CALZESTAB-EISENEX. Dodajanje opravimo po napolnitvi bazena pred prvim kloriranjem.

URAVNAVANJE pH VREDNOSTI VODE
Namen Kateri proizvod Kdaj,zakaj,kako
Zniževanje pH vrednosti vode REGULATOR pH MINUS GRANULAT Znižujemo vedno, kadar je pH vrednost višja od 7,6. V plastični posodi zmešamo granulat z vodo (najprej voda, nato primešamo granulat). Raztopino vlijemo v bazen na različnih mestih. 1,5 kg doza zadošča da v bazenu s 100 m3 vode znižamo pH za cca. 0,2
Zviševanje pH vrednosti vode REGULATOR pH PLUS GRANULAT Zvišujemo vedno, kadar je pH vrednost nižja od 7,0. V plastični posodi zmešamo granulat z vodo (najprej voda, nato primešamo granulat). 1 kg doza zadošča da v bazenu s 100 m3 vode zvišamo pH za cca. 0,2 Raztopino vlijemo v bazen na različnih mestih. 1 kg doza zadošča da v bazenu s 100 m3 vode zvišamo pH za 0,2
  Izdelki  |  Vzdrževanje vode v privatnih bazenih  |  Prva pomoč

DEZINFEKCIJA VODE

SPLOŠNO O DEZINFEKCIJI VODE Za pripravo vode se na tržišču se pojavljajo različna dezinfekcijska sredstva. Najpogosteje se kot oksidant pojavlja klor v različnih oblikah in sicer: Natrijevhipoklorit (tekočina), Kalcijevhipoklorit (tablete ali granulat) in t.i. organski klor (T-GRANULAT 65, T-GROSSTABLETTEN), pri katerem se kot nosilec klora pojavlja izocianurna kislina, ki preprečuje hitro izhlapevanje klora iz vode zaradi sončne svetlobe in toplote, ne spreminja pH vrednosti vode, je v vodi popolnoma topljiv tako da ne pušča mineralnih oblog na bazenu, omogoča dolgotrajno skladiščenje in je relativno varen in enostaven za uporabo. T-GROSSTABLETTEN, ki vsebujejo 90% aktivnega klora uporabljamo za dolgotrajno dezinfekcijo s pomočjo boje. T-GRANULAT 65, ki vsebuje do 65% aktivnega klora pa uporabljamo za t.i. šok kloriranje, ki ga opravljamo štirinajstdnevno. Ne glede na obliko klora pa moramo paziti, da ga je v vodi dovolj, da uničuje bakterije in zagotavlja neoporečno vodo. Vsebnost klora v vodi se mora gibati med 0,3-0,6 mg prostega klora v litru vode. Pri sunkovitem kloriranju pa je zaželjena vsebnost prostega klora v vodi do 1,5 mg/lit. Količino klora v vodi najlažje preverjamo z priročnim merilcem s pomočjo reagentne tablete. Klor ni edino dezinfekcijsko sredstvo za privatne bazene. V svojem programu ima podjetje CHEMOFORM tudi specialne tekočine na bazi polimerov kvarternih amonijevih spojin (ALBA SUPER), katere glavna prednost je da ne vsebuje klora, ne draži kože in je biološko razgradljiva in okolju prijazna. Prav tako ima podjetje v svojem programu dezinfekcijska sredstva, na bazi aktivnega kisika (AQUABLANC SISTEM). Njihova prednost je v tem, da ne vsebujejo klora.

METODA A: KLASIČNA KLOROVA DEZINFEKCIJA
Najprej uravnamo pH vrednost vode
Namen Kateri proizvod Kdaj,zakaj,kako
Dolgotrajna dezinfekcija vode T-GROSSTABLETTEN Dodamo 1-2 kom vsakih 7-14 dni v plavalno bojo ali skimer (Preračunano na 50m3 vode)Poraba lahko niha zaradi obremenjenosti bazena, npr. visoka temperatura vode, veliko št. kopalcev, neurja …
Sunkovita (šok) dezinfekcija vode T-GRANULAT 65 Pri prvi polnitvi bazena do 150 g/10m3 vode, nato štirinajstdnevno, oz. po potrebi tedensko opravimo sunkovito kloriranje. Granulat raztopimo v vodi in ga vlijemo v bazen (v z vodo napolnjeni plastični posodi dodamo granulat)

Prednosti: še vedno najbolj učinkovita dezinfekcija

METODA B: DEZINFEKCIJA Z ALBA SUPER
Najprej uravnamo pH vrednost vode
Namen Kateri proizvod Kdaj,zakaj,kako
Dolgotrajna dezinfekcija vode ALBA SUPER Pri prvem polnjenu bazena vlijemo direktno v vodo 500g/m3 tekočine. Nato tedensko dodamo 100g. Tekočina je okolju in koži prijazna, biološko razgradljiva in se ne peni, tudi pri protitočnih napravah
Sunkovita (šok) dezinfekcija vode T-GRANULAT 65 Pri prvi polnitvi bazena do 150 g/10m3 vode, nato štirinajstdnevno, oz. po potrebi tedensko opravimo sunkovito kloriranje. Granulat raztopimo v vodi in ga vlijemo v bazen (V z vodo napolnjeni plastični posodi dodamo granulat)

Prednosti: Okolju in koži zelo prijazna metoda

METODA C: DEZINFEKCIJA Z AKTIVNIM KISIKOM (AQUABLANC SISTEM)
Najprej uravnamo pH vrednost vode
Namen Kateri proizvod Kdaj,zakaj,kako
Dolgotrajna dezinfekcija vode AQUABLANC O2
GRANULAT
Pri prvi polnitvi, ali prehodu na dezinfekcijo s sistemom AQUABLANC najprej dodamo 300 ml AQUABLANC A. Malo kasneje dodamo 200 g AQUABLANC O2. Tedensko nato dodamo 100 g granulata AQUABLANC O2, štirinajstdnevno pa 100 ml tekočine AQUABLANC A. (Dodane količine so preračunane na 10m3 vode). Dodajanje direktno v bazen
Dolgotrajna dezinfekcija vode AQUABLANC A Pri prvi polnitvi, ali prehodu na dezinfekcijo s sistemom AQUABLANC najprej dodamo 300 ml AQUABLANC A. Malo kasneje dodamo 200 g AQUABLANC O2. Tedensko nato dodamo 100 g granulata AQUABLANC O2, štirinajstdnevno pa 100 ml tekočine AQUABLANC A. (Dodane količine so preračunane na 10m3 vode). Dodajanje direktno v bazen
Sunkovita dezinfekcija vode T-GRANULAT 65 Enkrat mesečno oz po potrebi(visoke temperature in velika obremenjenost bazena opravimo sunkovito kloriranje. Dodamo do 150 g/10m3 vode Granulat raztopimo v vodi in ga vlijemo v bazen (V z vodo napolnjeni plastični posodi dodamo granulat)

Prednosti: V času odsotnosti oz. dopusta lahko preidemo na klasično klorovo metodo, ko se vrnemo pa nadaljujemo s AQUABLANC SISTEMOM.   Izdelki  |  Vzdrževanje vode v privatnih bazenih  |  Prva pomoč VARNOSTNI LISTI

PREPREČEVANJE ALG V PLAVALNIH BAZENIH

Alge so najpreprostejši rastlinski organizmi, ki so zmožni fotosinteze. Rastejo pod ugodnimi pogoji v kolonijah. Bazenska voda te pogoje izpolnjuje. Same alge niso vir infekcij, vendar nudijo idealno podlago za razvoj drugih mikroorganizmov. Odmrle alge so hrana za bakterije. Alge imajo tudi to lastnost, da sčasoma postanejo odporne na klor, kar pomeni da jih ta ne uničuje. Zato je CHEMOFORM izdelal posebne tekočine-algicidi, ki preprečujejo njihovo rast in jih tudi uničujejo. V osnovi lahko algicide razdelimo na dva razreda. V nižjem cenovnem razredu so sicer učinkoviti algicidi, vendar se v stiku z vodo, v kateri je prisoten klor rahlo penijo (ALBA), posebej v bazenih, ki imajo protitočne naprave in masažne šobe. Kvalitetnejši algicidi (ALBA SUPER), so popolnoma nepeneči, tako da njihova uporaba ni odvisna od količine klora v vodi in so primerni za vse bazene.

PREPREČEVANJE IN UNIČEVANJE ALG V PLAVALNIH BAZENIH
Namen Kateri proizvod Kdaj,zakaj,kako
Preprečevanje in uničevanje alg v plavalnih bazenih ALBA SUPER Enkrat tedensko dodajamo 100g/10m3 vode direktno v bazen. Pri napadu alg dodamo 200-300g/10m3 vode direktno v bazen. Popolnoma nepeneč.
Preprečevanje in uničevanje alg v plavalnih bazenih ALBA Enkrat tedensko dodajamo 100g/10m3 vode direktno v bazen. Pri napadu alg dodamo 200-300g/10m3 vode direktno v bazen. Rahlo peneč.

  Izdelki  |  Vzdrževanje vode v privatnih bazenih  |  Prva pomoč

KOSMIČENJE VODE V BAZENU

Kosmičenje oz. flokulacija je postopek, pri katerem mikronsko umazanijo, ki jo filter ne more zadržati, zgostimo. Voda, ki vsebuje to vrsto umazanije je motna. Če v vodi izmerimo zadostno količino prostega klora in je le ta motna, jo je potrebno izkosmičiti. To lahko naredimo na dva načina. Pri bazenih s peščenim filtrom, dodamo FLOCKFIX v prelivni kanal ali skimer (150-200g/10m3 vode). Sredstvo za kosmičenje zgosti umazanijo, ki jo nato peščen filter zadrži. Filter nato speremo. Pri filtrih s kartušami ta način ni primeren. Zato zvečer ustavimo obtočno črpalko in vlijemo flokulant direktno v bazen. Po nekaj urah se umazanija zgosti na dnu bazena, to pa nato previdno posesamo iz bazena s pomočjo vodnega sesalca. Ta način kosmičenja je primeren za vse vrste filtrov.   Izdelki  |  Vzdrževanje vode v privatnih bazenih  |  Prva pomoč

PREZIMOVANJE BAZENOV

Bazene, v katerih voda ostane čez zimo je potrebno primerno pripraviti. Gladino vode spustimo pod odtočne šobe in v vodo CALZELOS-sredstvo za prezimovanje bazenov, ki veže mineralne snovi, da se le te ne izločajo na stene bazena in zavirajo rast alg. Tako pripravljen bazen spomladi lažje in hitreje očistimo in zmanjšamo porabo čistilnih sredstev. Doziranje: 200-400g/10m3 vode, glede na njeno trdoto.   Izdelki  |  Vzdrževanje vode v privatnih bazenih  |  Prva pomoč VARNOSTNI LISTI

SPECIFIČNE TEŽAVE PRI VZDRŽEVANJU VODE

1. IZLOČANJE ŽELEZA IN MINERALNIH SNOVI V VODI V vodo dodamo CALZESTAB-EISENEX. Dodajanje opravimo po napolnitvi bazena pred prvim kloriranjem. 2. PREVEČ KLORA V VODI V vodo dodamo CHLORKILL. Količina je odvisna od vsebnosti klora v vodi! Primer: Vsebnost prostega klora v vodi je 3mg/lit Velikost bazena je 20 m3 20x3 = 60g CHLORKILL   Izdelki  |  Vzdrževanje vode v privatnih bazenih  |  Prva pomoč VARNOSTNI LISTI  

Vsa sredstva za nego bazenske vode lahko kupite v naši SPLETNI TRGOVINI!

http://www.bazenska-trgovina.si/trgovina/nega-bazenske-vode

Spodaj so povezave na različne vse kemikalij, ki jih lahko naročite v naši spletni trgovini.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLI Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve TUKAJ.