TITRO BAZENI d.o.o.
TITRO bonitetna ocena AAAtitro@titro.si

Vzdrževanje vode v javnih bazenih

1. VZDRŽEVANJE VODE V BAZENU

Največjo pozornost namenjamo pH-vrednosti. Pri prenizki pH-vrednosti postaja voda vedno bolj korozivna. Zato se poraba proizvodov za nego bazenske vode prekomerno poveča. Pri previsoki pH-vrednosti se dezinfekcijska sposobnost klora hitro slabša in s tem narašča nalaganje kalcija ter nastajanje alg.

Flokulacija, posebno z aluminijevimi solmi, zahteva vsebnost pH-vrednosti v območju med 6,8 do 7,2, zato da preprečimo dospetje aluminija v bazensko vodo.

Da lahko iz bazenske vode sproti odstranimo tujke (prah, znoj itd.) je v moderni pripravi bazenske vode neobhodna uporaba visoko učinkovitih dezinfekcijskih sredstev. Za to so nujno potrebni klorovi preparati, ki uničujejo bolezenske klice in so sposobni oksidirati tudi organsko nesnago. Po DIN 19643 (april 1997, 1. del) je zahtevana učinkovitost uničevanja klic pseudomonas aeruginosa štiri na deseto potenco v manj kot 30-tih sekundah. To je možno le, če je mehanska priprava vode neoporečna. Pomembni so predvsem pretok vode skozi bazen v ustrezni količini, pravilno dimenzionirana filtrirna naprava in prelivni žleb z kompenzacijskim bazenom.

Velika obremenitev kopališč, dež in visoke temperature so naklonjene tvorbi ter razraščanju alg. Le-te lahko postanejo odporne proti kloru. Zato uporabimo sredstva, ki hitro in zanesljivo uničujejo alge ter ne dražijo kože in oči - to so algicidi. Samo s skupnim delovanjem vseh komponent dosežemo resnično neoporečno vodo. Chemoform vam posreduje visoko kakovostne in učinkovite izdelke ter nudi vsakršno pomoč, ki jo od svojega partnerja pričakujete. Odgovorili vam bomo na vsa vprašanja, povezana s problematiko kopališč.

 1.1 POMEN URAVNAVANJA pH VREDNOSTI VODE V PLAVALNIH BAZENIH

Že dolgo je znano, da je oksidacijska oz. dezinfekcijska moč klora odvisna od pravilne pH-vrednosti. V praksi se pogosto dogaja, da se "varčuje" prav pri preparatih za uravnavanje pH-vrednosti ali pa se uravnavanje pH vrednosti sploh ne izvaja. Za kvaliteto bazenske vode pa ima takšno ravnanje katastrofalne posledice.

Ob spoznanju, da se optimalno delovanje klora začne pri pH 5 in je pri pH 7 še vedno na razpolago 70% klora v obliki podklorove kisline, pri pH 8 pa je prisotnega samo še 30% aktivnega klora, je pravzaprav presenetljivo, da je danes pH-vrednost v kopališčih marsikje še vedno previsoka. Povečana vrednost pH pa pomeni, da moramo povečati dodajanje klora tudi za nekajkrat, če hočemo preprečiti rast klic, bakterij in alg oz. doseči zadovoljiv dezinfekcijski učinek v vodi. Preveč klora, zaradi povečane vsebnosti kloraminov v vodi, po drugi strani povzroča draženje oči, občutljivosti kože, srbečice in druge nezaželene pojave.

Drug nezaželen pojav pri previsoki pH vrednosti je izločanje mineralnih snovi iz vode. Bazene, v katerih se pH vrednost giblje nad 7,6, je potrebno čistiti bistveno pogosteje. Prav tako je čiščenje takšnih bazenov dražje, saj potrebujemo veliko več čistilnih sredstev in časa, če želimo temeljito očistiti bazen. Iz prakse prihaja spoznanje, da je uravnavanje pH vrednosti bistveno cenejše kot pogosto praznjenje in čiščenje bazena.

Optimalna pH vrednost v bazenu naj bi bila med 7,1-7,4. Kadar je pH vrednost nižja od 7, pride v bazenih s ploščicami do razjedanja fug, korozije metalnih delov bazena ter drugih materialov, ki so občutljivi na kisle reakcije vode. Pri plastičnih bazenih, ki imajo tudi plastificirane dotoke, kislinsko odporne filtre in toplotne izmenjevalce lahko povečamo oksidacijsko sposobnost klora tako, da pH vrednost še znižamo na 6,8. Danes zniževanje pH vrednosti s pomočjo klorovodikove (solne) kisline v moderni pripravi vode ne pride več v poštev. Počasi jo izpodrivajo modernejši pH regulatorji, ki ne vsebujejo solne kisline in imajo dodana močna inhibitorska sredstva, ki ščitijo drage korozivne dele in s tem ohranjajo njihovo življenjsko dobo.
Preparat pH MINUS ne vsebuje kloridov, ki v vodo prihajajo že z dodajanjem klora, je močno koncentriran in s tem omogoča do 50% manjšo porabo klora. Ker je v vodi manj kloridov, je dodatni prihranek tudi pri dodajanju sveže vode in s tem tudi energije.

1.2 KOSMIČENJE oz. FLOKULACIJA VODE V PLAVALNIH BAZENIH

Naslednji korak optimiranja v modernem pristopu priprave kopaliških voda je tudi flokulacija ali kosmičenje s preparatom FLOCKFIX-tekoč (PAC). Prva naloga flokulacije je združiti mikronsko umazanijo pred filtrom v večje delce, tako da jo filter zadrži in da le-ta ne pride skozi filter ponovno v bazen. S tem preprečimo prisotnost kloraminov v vodi in se izognemo tvorbi trihalogenskih metanov. Flockfix-tekoč je izdelan na bazi polimerov aluminij-hidroksid-klorida, je zelo koncentriran, ima pa še eno veliko prednost pred alu-sulfatom, kosmiči v zelo širokem pH območju, (tudi kadar se v bazenu zgodi, da pH "pobegne"). Poraba v primerjavi z alu-sulfatom je do 10 krat manjša, saj se giblje samo v razmerju 0,5-1,5g na kubični meter pretoka vode. Tudi rokovanje z njim je varnejše (tekočina, doziranje iz originalne embalaže s pomočjo dozirne črpalke).
Moderen pristop pri pripravi bazenskih voda je stroškovno ugodnejši, prav tako pa le kvalitetnejša voda zagotavlja zadovoljstvo gostov, kar se ne nazadnje odraža tudi v obisku in večjem ugledu kopališča. 

1.3. ZATIRANJE ALG

V bazensko vodo pridejo alge s prahom po zraku kot spore, zato so zunanji bazeni bolj izpostavljeni in se alge v njih pogosteje pojavijo. Spolzke obloge na stenah in robovih bazena so neestetske in dajejo videz zanemarjenega bazena, predvsem pa predstavljajo nevarnost za poškodbe kopalcev.
Alge so kot vse ostale rastline zmožne pretvarjati ogljikov dioksid v ogljikove hidrate, torej organske spojine. Rast teh enostavnih rastlin je še posebej povečana v toplejši vodi. Ob ugodnih vremenskih razmerah in temperaturi vode (npr. ob poletnih nevihtah) lahko navkljub dobro vzdrževanemu nivoju klora pride do povečane rasti alg in s tem motne, zelenkaste vode. Rast alg povzroča trohnoben vonj vode in spolzke obloge na stenah bazena, obenem pa zavira oksidacijo in dezinfekcijo v bazenu.
Za uspešno zatiranje alg ponavadi zadošča, da v večernih urah opravimo tako imenovano šok kloriranje z dvo oz. trikratnim doziranjem klora (2mg/l oz. 3mg/l klora ali broma). Takšno šok kloriranje opravite le v primeru, ko opazite zgoraj opisane spremembe vode in če lahko naslednje jutro nesnago s posebnim sesalcem odstranite iz bazena.
Ker alge razvijejo odpornost na klor, priporočamo uporabo algistatičnih (za zaviranje rasti) ali algicidnih (za uničevanje alg) sredstev. Za uničevanje alg se uporabljajo kvarterne amonijeve spojine oz. algicidi, ki so učinkovite že pri majhnih koncentracijah (1-4 mg sredstva/l). Dozirate jih lahko ročno, direktno v vodo ali kot raztopino preko regulacijske tehnike. Algicidi tvorijo peno, zato je možno kupiti algicide, ki se manj ali sploh ne penijo (za mehko vodo ali za whirlpoole).
Kvarterne amonijeve spojine so v predpisanih količinah neškodljive za kožo, pH nevtralne, neagresivne, brez vpliva na trdoto in temperaturo vode. Ob pravilnem skladiščenju (na sobni temperaturi) je rok uporabe neomejen.
Algicidi nimajo nikakršnega dezinfekcijskega učinka, zato se priporoča šok kloriranje (najmanj 5 g klora/m3 vode) najkasneje 12 ur pred uporabo algicidov. Zaradi razlik med kemijskim delovanjem različnih pripravkov, nujno upoštevajte navodila proizvajalca.

Nekaj nasvetov glede zatiranja alg:

  • Alge se še posebej dobro razvijajo na mestih, ki so izpostavljena soncu.
  • Pred prvo polnitvijo bazen dobro očistite in stene poškropite s 3-5% raztopino algicida. V tako pripravljen bazen nalijte vodo in dodajte 10 do 15g algicida na m3 vode. Upoštevajte navodila proizvajalca!
  • Fosfati, ki so sestavni del običajnih sredstev za čiščenje vodnega kamna, so glavna hrana alg, zato se po uporabi takšnih kemikalij alge še bolj množijo kot ponavadi.

Preparat ALBA SUPER uporabljamo na dva načina:

  • Z razredčenim preparatom premažemo bazen po vsakem generalnem čiščenju
  • Preparat vlivamo direktno v bazen v določenih presledkih.

Preparat je popolnoma nepeneč, tudi pri protitočni napravi. Primeren je tudi za zelo trdo vodo, ne reagira na klor, ne spreminja pH-vrednosti in je popolnoma razgradljiv-okolju prijazen.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLI Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve TUKAJ.