TITRO BAZENI d.o.o.
TITRO bonitetna ocena AAA TITRO bonitetna ocena AAA platinastatitro@titro.si

Čistilne naprave za bazene

Čistilna naprava je "srce" vsakega bazena. Brez nje voda hitro postane motna. Kroženje vode v bazenu in hkrati dobra filtracija so poleg dezinfekcije osnovni pogoj za čisto in neoporečno vodo v bazenu.

Za manjše montažne bazene so uporabne manjše čistilne naprave sestavljene iz preprostega skimmerja in manjšega filtra, ki je ob bazenu. Izbiramo lahko med nekaj možnostmi, od najbolj preprostih, do takih ki so podobni čistilnim napravam v večjih bazenih. Cena solidne čistilne naprave za montažne bazene lahko hitro preseže ceno montažnega bazena.

Pri večjih bazenih v katerih so večje količine vode ( nad 30 m3 ), je potrebno pri gradnji bazena obvezno razmišljati še o zmogljivi čistilni napravi. Sestavljena naj bo iz dobrega peščenega filtra, ki naj ne bo premajhen, črpalke s predfiltrom ( ki ima plastično ohišje ), ter s potrebnimi cevnimi napeljavami na elemente vgrajene v steni bazena. Čistilna naprava

Na skici se vidi sistem delovanja čistilne naprave.

cistilna_naprava.jpg (12834 bytes)

Legenda:

1. Peščeni filter
2. 6 potni izbirni ventil
3. Odtok
4. Bazenska obtočna črpalka s predfiltrom iz noryl materiala
5. Mrežasti grobi filter v črpalki
6. usmerniki vode (povratek vode iz čistilne naprave
7. Sesalni priključek
8. Talni odtok
9. Skimmer

Filter je skupaj s črpalko  ( glej črpalke ) najpomembnejši del filtrirne naprave. Skupaj s 6 potnim ( 6 funkcijski ) izbirnim ventilom tvorijo jedro vsake filtrirne naprave. Poleg tega takšno jedro potrebuje za delovanje še cevni dovod iz bazen in povratek v bazen, ki naj bo opremljen z dovolj ventili, ter holandci za hitro demontažo v primeru poravila.

Filtov je veliko vrst.

Najcenejši so TOP filtri iz polietilena ali podobne plastike v katere lahko nasujemo manj kot 50 kg filtrirnega peska in ki imajo 6 potni izbirni ventil nameščen na vrhu filtra. Nekateri filtri imajo na vrhu nameščen ventil le s 4 ali celo le s 3 funkcijami. Ti filtri spadajo med najbolj enostavne.

Primer dveh zmogljivejših TOP filtrov:

 

TOP filter s črpalko in
6 potnim izbirnim ventilom, 
fi 480, 75 kg peska

TOP filter s, 6 potnim izbirnim ventilom,
fi 500, 100 kg peska

Boljši so različni filtri narejeni iz poliesta in s priključki za 6 potni izbirni ventil ob strani - bočni priključek.

Najboljši ( in najdražji ), čeprav na pogled niso tako lepi,  so filtri iz poliestra ovitega z v poliester namočenimi steklenimi vlakni (Bobinato). Takšni filtri prenesejo večji delovni pritisk in se jih uporablja tudi pri javnih bazenih.

Filter

Poliestrski filtri s povečano količino peska

Filter Bobinato

Filtri Bobinato narejeni po tehnologiji filtrov za javne bazene

Poleg tega se filtri delijo še na to kako so narejeni, kako velik imajo presek, ter koliko visoka je filterna plast, ter še po tem kako funkcionirajo in kako je izvedeno dno filtra ( križ ali plošča s svečkami ).  

Glej tudi:

Za filtrirne naprave za javno rabo pri javnih plavalnih ali masažnih bazenih (wellness centri, kmečki turizmi, hoteli,  penzioni, apartmajska naselja, itd...)   glej stran JAVNI BAZENI - STROJNICE

BAZENSKA TRGOVINA

Več podatkov za filter za bazen, filter s črpalko, pesek za bazenske filtre, ter možnost za nakup, je na voljo v bazenski spletni trgovini: www.bazenska-trgovina.si

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLI Več informacij o piškotkih najdete in nastavitve TUKAJ.